Homeopátiáról bővebben, példák, adagolások

 A szülés homeopátiás szerei

Felkészülés a szülésre

Könyebben indul a szülés, elviselhetõbb a fájdalom, kevesebb a vérvesztés és a szövõdmény, jobb állapotú az újszülött.
Az elõkészítésnek is több változata van. Általában a 36. héten kezdik el.
Az adagolt szerek mellett változatos az alkalmazott potenciák nagysága is.
Lehetséges változatok, bevált adagolási protokollok:
1.
Egy komplex készítmény 2-4 héttel a szülés elõtt (Actea racemosa /más néven Cimicifuga racemosa, Arnika montana, Caulophyllum, Gelsemium, Pulsatilla)
2.
Több monokomponensû szer egymás utáni szedésével:
Actea racemosa, Arnica montana, Caulophyllum, Gelsemium, Pulsatilla, Secale (Adása elõtt a téraránytalanságot /a magzat nem nagy-e a szülõcsatornához képest !/ ki kell zárni !).
3.
28 héttõl Caulophyllum
4.
36. héttõl hetente felváltva
Pulsatilla
Caulophyllum
Cimicifuga racemosa

Materia Media a szülésre való felkészülésben, vajúdásban, szülés után

Aconitum napellus - Sisakvirág
Félelem, nyugtalanság, szívdobogás, vörös fej, halálfélelem, a beteg attól fél, hogy a szülés során életét veszti. A fájások nagyon hevesek, erõsek, gyakoriak. Erõs fájdalomérzettel járnak, félelmet ébresztenek a vajúdóban.

Argentum nitricum - Ezüst nitrát
Mindent sietve, rohanva, kapkodva végez, feszült, ideges, fél, hogy elkésik. Emésztési panaszok kísérik az idegességet, motorikus hasmenés, büfögés, gyomorfájás léphet fel. Általános szorongás jelentkezik, melyhez társul a vizelés gyakorisága és az édes ételek kívánása.

Arnica Montana- Hegyi százszorszép
Csökkenti a fájdalmat, vérvesztést, könyebben gyógyulnak a lágyrész sérülései. Protektív a magzatra is. A szülés megindulásakor célszerû egy magasobb potenciálú adagot bevenni.
Segítséget nem igénylõ, magát erõsnek láttató, mindazonáltal igen kimerült, összetört, levert, érintésre és, valamint rázkódásra nagyon érzékenyen reagáló páciens. Ez oráig fajulhat, hogy a betegágyra sem az orvos, sem a szülésznõ, de még a férj sem ülhet le. Keménynek érzi az ágyat.

Arsenicum album ( Acidum arsenicosum anhydricum) - Arzén
A szorongáshoz nagy nyugtalanság és válogatósság társul. A tünetek rosszabbodnak éjfél felé.

Belladonna (Atropa Belladonna)
Egy ilyen vajúdó rendkívül ingerlékeny, elõszeretettel tartózkodik sötét, nyugodt helységekben, a legkisebb inger is zavarja. A szülés alatt felületes álomba merülhet. Mély nyögés, vörös, forró, verejtékezõ páciens. Gyakran tág pupillák, nagy szemek, forró kéz, hideg láb, repedezett ajkak, doboló pulzus. Esetenként hypertónia, alkalomszerûen fellépõ görcsök a lábikrában. A kontrakciók erõsek, hevesek. A tágulás nehezen halad, a méhszáj feszes, merev vastag gyûrûként tapintható. Sportolók, idõs elsõszülõk reagálnak jól erre a szerre. A spasticus méhszáj, illetve a hirtelen fellépõ, majd megszûnõ görcsös fájdalmak késleltetik a szülést. Erõteljes lefelé irányuló, húzó, feszítõ érzés. Az ilyen páciens soha nem belátó, sohasem képes szembenézni a problémával, gondjait minden esetben igyekszik eltitkolni, a vigaszt pedig elutasítja (diff.: Arnica, Aconitum)
Javulás: nyitott ablak, nyugalmi helyzet, ingermentes környezet
rosszabbodás: mozgás, vigasztalás, törõdés

Bellis perennis
A kismedence „árnikája”.

Caulophyllum - Kék boglárka, nõi gyökér
A homeopátiás szülésfelkészítés egyik univerzális szere . Specifikus indikáció: kellemetlen, eõs elhúzódó jóslófájások ellenére a szülés megindulása késik.Fájásrenyheség. Szülés alatti fájdalomcsillapítás. Utófájások. Szülés utáni vérzés. Méhnyakizom-tágító hatás.
„Lágy” páciens. mMindazonáltal a Pulsatillához hasonlóan hideggel szembeni fokozott érzékenység, továbbá, hogy embertársaira kevésbé ráutalt. A cervix körül, esetenként már a terhesség korai szakaszában is elõforduló szúró fájdalmak. Túlhordás, vénás jellegû panaszok.

Cimicifuga racemosa (Actea racemosa) Poloskavész mag
Nagyon erõsen hat a méhmûködésre, ezzel kapcsolatos fájdalmakra. Méhnyakizom-tágító, ezért felváltva lehet szedni a Caulophyllummal.

Chamomilla - Orvosi székfû
Erõs, gyakran irreguláris fájások. Nehezen táguló méhszáj. Lábikra görcsök . Elveszti önkontrollját, durván viselkedik a körülötte levõkkel. A beteg szélsõségesen nyugtalan, ingerlékeny, semmivel nem lehet a kedvére tenni. Nagyfokú izzadás, az egyik arcfél sápadt a másik kipirult lehet. Elviselhetetlennek tûnõ fájdalom érzet. Színpadiasnak tûnik a viselkedése: „nem akarom, nem bírom tovább”(diff.: Coffea, Kálium carbonicum).

Coffea - Kávé
A fájások hevesek, gyakran irregulárisak. A tágulás stagnál, a méhszáj feszes. A vajúdó túlérzékeny a fájdalomra., zajra. El van keseredve, sír, visít, fel akarja adni, legszívesebben elszaladna. Folyamatosan beszél, élénk. Viselkedése hasonlít a Chamomillához. A Coffeát igánylõk a fájások közti viselkedésére az öröm, izgalom jellemzõ: az foglalkoztatja, hogy milyen nagyszerû dolog lesz , ha megszül, megpillantja az újszülöttet, azaz élénk a képzelete.

Cuprum metallicum -Réz
Rohamokban jelentkezõ izomgörcs, lábikragörcs esetén. Vigyázzunk az adagolására, mert idõ elõtti fájások léphetnek fel !

Gelsemium - Vadjázmin
A fájdalom és a fájások is alulról fölfelé sugároznak ki a beteg hátába.
Jövõtõl való félelem esetén igen hatékony szer. Félénkségbõl fakadó fájásgyengeség. Ha eljön az idõ, akkor mond csõdöt, akkor omlik össze. A beteg úgy érzi, mintha az izmai és az akarata felmondták volna a szolgálatot. Nagyfokú - szinte paralitikus - gyengeség, remegés, alig tud a lábán megállni. Még az is nehezére esik, hogy a fejét tartsa, a szeme nyitva legyen. Elõfordulhat, hogy a záróizmok gyengesége miatt nem tudja a székletét tartani. Tarkótáji fejfájás jelentkezhet. A paciens nem szomjas. Az állapotot kiváltó ok lehet az : izgalom, ijedtség, rossz hír, enyhe párás levegõ, meleg szél.

Hypericum perforátum - Orbáncfû
Idegsérülés, zúzódás, vágás esetén. Csökkenti a szövetkárosodást, segíti a gyógyulási folyamatot és a bõrmetszés gyógyulását.

Ignatia amara
Zárkózottság, érzelmek elnyomása. Gombócérzés a torokban, sóhajtozás, sírás.A kismama izgul, emiatt gyors a szívverése. Hisztériás epizód következtében vagy során. Valamilyen erõs lelki megrázkódtatás, szomorúság következtében. Görcsök, túlhordás.

Ipecacuanha - Hánytató gyökér
Heves, erõs fájások. Az egyik választható szer, amire jellemzõ a szülés közbeni vérzés - egyenletes, élénkvörös. Jellemzõ a hányás, émelygés, emellett tiszta lepedékmentes nyelv. A kontrakció provokálja az öklendezést, az pedig a méhösszehúzódást. A vérzés hátterében lehet marginális placenta praevia.

Kalium carbonicum - Kálium karbonát
Félénkség, gyengeség, szédülés, verejtékezés.
Többnyire nagy önfegyelem, a teljes precizitásra törekvõ, a szülésrõl igen pontos elképzelésekkel rendelkezõ illetõ retteg attól, hogy elveszti a folyamat feletti befolyását, „nem bírom tovább” (Diff.: Chamomilla, Coffea, Nux vomica, Belladonna). Tehát bizonytalanságot, félénkséget is tapasztalhatunk, ami ilyen esetekben a constituciós gyengeséggel magyarázható. Hátradõlt testtartás, heves légzés. Bizalmatlan, csak akkor kívánja, hogy megérintsék, ha õ is így látja jónak. A fájások közti szünetben fogja a hasát.
Fájdalommal szembeni heves érzékenység. A méhben és a hüvelyben fellépõ erõteljes, lefelé irányuló feszítõ érzés (diff.: Lilium tigrinum, Sepia, Millefolium, Vibornum opulus), úgy érzi, mintha a gyerek ki akarna esni a testébõl. Heves szomjúság, duzzadt szemhéjak. nagyon ernyedt uterus. A fájások gyengék, a méhizomzat kimerült. Az elégtelen méhtevékenység miatt nagyon gyakori a beilleszkedési rendellenesség. - a gyenge kontrakciók hatására a koponya nem veszi fel a megfelelõ helyzetet. A vajúdó kimerült, fázós, izzadékony.
A fájások fõleg a hátba és a combokba sugároznak. Háton fekve elviselhetõbbek. Mindkét gluteusba (ülõizom) kisugárzó lumbális (deréktáji) fájdalmak. A fájdalom enyhül a kersztcsonttájék szilárd alátámasztásával. Javulás erõteljes nyomás, ágyékre szorított kéz, hát alá helyezett puha alátét hatására ( a vérzés is csökken).
Utófájásoknál, illetve atóniás utóvérzés ( erõs, világospiros) esetén szintén hatékony szernek bizonyulhat.

Nátrium muriaticum (Natrium chlortum) - Konyhasó
A méhtevékenység helyreállítására, ha a Caulophyllum, Pulsatilla nem használ. Hasznos lehet olyankor, ha a derékfájás problémát okoz. Különösen hasznos farfekvésnél.
Fokozott érzékenység, sérülékenység, zárkózottság. Érzéseit a páciens soha nem mutatja ki, a vigaszt, a segítséget elutasítja (diff.: Arnika, ), mindent egyedül óhajt végigcsinálni, makacs következetesség. Kimerültség, túlhordás.
.
Nux Vomica (Strychnos nux vomica) - Hánytató dió
A fájások hevesek, a tágulás elhúzódó, lassú. A vajúdó ingerlékeny, érzékeny, nagyon fázós. Könnyen felfortyanó, bosszús alkat. A rectumba kisugárzó, görcsös ágyéki fájdalmak, állandó székelési inger, valamint gyomorgörcsök. Gyakori a hányás, lábikragörcs.

Platina
Számos estben esztétikus, szép látványt nyújtó, gõgös, távolságtartó páciens. Gyermekével, valamint partnerével szemben visszafogott. Görcsök, vaginismus, rigid méhszáj, túlhordás.

Pulsatilla - Kökörcsin
Szelíd, érzékeny, sírásra hajlamos páciens. Változékony, valamint változatos tünetegyüttes.
Állapota javul vigasztalásra, a beteggel való foglalkozással, friss levegõn.
A vajúdás során rendszertelen, gyenge atoniás fájások illetve rohamos szülés.
Folyadékgyülemre, ödémákra mutatott hajlam, visszerek, gyomorégés.
A szülés nem halad. Hatástalan fájások, melyeket a vajúdó nagyon erõsnek, fájdalmasnak érez. Szinte mindig irreguláris a méhtevékenység. Gyakori a beilleszkedési rendellenesség, idõ elõtti burokrepedés.

Sabina
Heves utófájások Az anya a legkisebb mozdulattól rosszabbul érzi magát, de nyitott ablaknál - ami friss, hûvös levegõt biztosít - annál jobban.

Secale cornutum -Anyarozs
A méhizomzat teljesen kimerült, a kontrakciók leállnak. A passzív szakasz megnyúlt, határán homokóraszerû behúzódás. A vajúdó nem viseli el a meleget, betakarást. Nagyfokú szomjúságérzet. Az uterusban fellépõ égetõ fájdalom. A beteg forrónak érzi egyes testrészeit, bõre ezzel szemben hûvös tapintású. Száraz, ráncos, összegyûrhetõ bõr. A szülést követõen fellépõ heves rázkódás, ujjgörcsök, rángások. A szülést követõ nagyfokú kimerültség, collapszusra mutatott hajlam, igen bizalmatlan páciens, senki nem érintheti meg a gyereket.
A szer beindíthatj a méhtevékenységet, gyorsan befejezõdhet a szülés. Adása elõtt a téraránytalanságot ki kell zárni !

Sepia - Tintahal
Depresszióra mutatott hajlam, a születendõ gyermekkel kapcsolatos kötelezettségektõl való félelem, házimunkákkal kapcsolatos ellenérzés. Vénás pangás, visszeres panaszok, hajlam a túlhordásra.

Lepényi (placenta) szak

- A szülés után is egy adag Arnika montana
- A lepény leválását segíti a Sabina és a Secale
- Ha renyhe kontrakciók miatt késik, Caulophylum elõsegíti a távozást.
- Retenció esetén gondolhatunk Pulsatillára vagy Sepiára
- Ha a méhszáj korai záródása okozza Cimicifuga segít
- Ha a távozás részleges, és a lepényt becsípi a korán záródó méhszáj, e mellett feji vérbõséget, nyomás alatt bevérzett kötõhártyát látunk, Belladonnát kell adni
- Vérzés esetén Aconitum, Hamamelis, Ipecacuana segíthet.
- Két órával a szülés után Staphysagria hugycsõ trauma ellen

A lepény távozása után
Leggyakoribb szövõdmény a vérzés. Leggyakoribb gyógyszerei:
- Aconitum
- Secale
- Hamamelis
- Ipecacuana
- Trillum pendulum

Újszülött ellátása

Aconitum napellus. A szülést követõen az elsõ szerként adható az újszülöttnek, különösen nehéz szülés után. A baba szorongását, nyugtalanságát, az esetleges sérülések utáni tüneteket csökkenti.
Arnica montana Sérülések szere.
Hypericum perforatum. Idegsérülések esetén.
Natrium sulfuricum Az újszülött a szülést követõen besárgul. Fejsérülések esetén, ha a baba feje szemmel láthatóan „nehéz”.
 Chelidonium A baba elhúzódó sárgaságához aluszékonyság is társul. 

Javaslat

36.héttõl
- Arnica montana
- Caulophyllum
- Cimicifuga racemosa 

Egyebek szükség szerint lásd Materia Medica

Vajúdás közben

Arnika montana
Caulophyllum
Cimicifuga racemosa

A vajúdás közben szükség szerint:

Aconitum napellus
Hypericum perforatum
Gelsemium
Pulsatilla

stb. lásd Materia Medica

Szülés után a méhlepény leválásig

Arnica
Sabina
Secale cornutum
Caulophyllum
Cimicifuga racemosa

szükség szerint egyebeket lásd Materia Medica

Szülés után

Anya

Staphysagria
Arnica
Bellis perennis

szükség szerint

China rubra
Phosphoricum acidum

Újszülött

Aconitum napellus. A szülést követõen az elsõ szerként adható az újszülöttnek, különösen nehéz szülés után. A baba szorongását, nyugtalanságát, az esetleges sérülések utáni tüneteket csökkenti.
Arnica montana Sérülések szere.
Hypericum perforatum. Idegsérülések esetén.

Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.

Klasszikus, monokomponensu készítmények
- egyfajta gyógyszer csak egy alapanyagból
készül, pici cukorgolyócskaként kerül a beteghez.
- Gyógyszertárunkban a Magyarországon engedélyezett homeopátiás gyógyszerek teljes
választéka elérheto (a Remedia, a Peithner, a Boiron gyógyszergyártó cégek teljes
potencia-skálája)
- Egyedi igényeket is kielégítünk, amennyiben erre lehetoség van
Komplex készítményeket több, homeopátiás módon elkészített alapanyagból állítják össze
(tabletta, csepp, injekció, golyócska, kenocs formában elérheto). Néhány példa:
- HEEL gyár készítményei közül: az Engystol tabletta - immunerosíto, a vírus-ellenes
immunitást fokozza, a Traumeel tabletta és kenocs - sérülések, rándulások, mutétek utáni
regenerálódás elosegítésére, Zeel tabletta és kenocs - reumás fájdalmak, izületi gyulladás,
kopás csökkenését, regenerálását érhetjük el használatával.
- BOIRON által eloállított szerek közül a Stodal szirup köhögéskor segít, az Oscilloccil
népszeru immunerosíto, influenza megelozésére alkalmas.
- A R. BITTNER két készítményével találkozhatunk: a Gentos cseppek prosztata
megbetegedések terápiájára és kiegészíto kezelésére alkalmazható, az Aflubin cseppek
influenza és meghülés kezelésére és megelozésére használható.
Kiegészíto módszerek:
Spagyrikus készítmények (Phönix termékek):
"Spagyrika az, amikor a természet világából gyógyerok fejlodnek, amelyeket gyógyszerként
alkalmazva terápiás hatásokat érhetünk el." A Spagyrika szó szétválasztani és egyesíteni
szavakból ered és az alapanyagok különleges feldolgozására utal. A spargykus szemlélet
szerint egy szerv funkciója sohasem vizsgálható más szervektol függetlenül, éppen azért, ha
ilyen készítménnyel erosítjük valamelyik szerv muködését, azzal az egész szervezet
öngyógyító eroit támogatjuk.
Új készítmény a vashiányos állapot kezelésére alkalmas Phönix Ferrum cseppek, amely
nem okoz székrekedést és szoptatás, terhesség alatt is alkalmazható. Elosegíti a vas
felszívódását.
Amennyiben a szervezet kiválasztó funkciói károsodnak vagy a környezeti terhelés túl nagy, a
szervezetben méreganyagok halmozódnak fel. A rotációs méregteleníto terápia célja, a
méregteleníto és kiválasztó szervek állapotának javítása.
- PHÖNIX Phönephan - a máj méregteleníto funkcióját támogatja, az epe-kiválasztást
támogatja és a vese méregtelenítését elosegíti.
- PHÖNIX Solidago - a vese életképességét, vitalitását növeli, javítja a vese méregtelenítését.
- PHÖNIX Antitox - a borön keresztül történo méregtelenítést fokozza.
- PHÖNIX Lymphophön - a nyirokrendszer keringését, a toxikus anyagok elszállítását a
szövetekbol segíti elo.
A méregteleníto kúra alatt boséges folyadék-bevitel szükséges. Az adagolás egyedi beállítást
igényel.

Rövid diagnózis

Afta
Borax (C9): napi 2x 5g. utazási betegségre is !
Arsenicum album(C30): Égo fájdalom, fekélyes afta. Ajkak, száj ki van száradva, gyakran kis kortyokban meleg
folyadékot iszik . melegre javul napi 1x 5 golyó

Allergia
Apis mellifica /méh/(C12-C15): rózsaszínpiros,meleg, duzzadt kiütések, viszketo, szúró, nyilalló fájdalommal,
hideg borogatás csökkenti a tünetet napi 2X 5 golyó
Urtica urens/csalán/ (C12) : viszketo, halványpiros kiütések hideg borogatástól, viztol rosszabbodik napi 2x 5g
Rhus toxicodendron (C12) : apró hólyagos, viszketo kiütések piros borfelületen. A viszketést javítja a meleg
vizes borogatás napi 2x 5 golyó
Cantharis (C9): egy nagyobb tiszta, bennéku hólyag viszketéssel napi 2x 5 golyó
Csípés, szúrás
Eloször Árnika C30, majd Ledum C12 napi 2-3x 5 golyó

Égés, napszúrás
Eloször: Árnika C5 akár 15 percenként, C30 óránként
Aconitum: (C30): Napszúrás után hirtelen fellépo lázas állapot, száraz, meleg, kipirult borrel. Hideg vizet kíván.
Eros nyugtalanság, szorongás. Eros szomjúság. Napi 1x 5g
Apis (C12): A bor inkább matt. Hideg borogatásra javul. 1/4-1 óránként 5 golyó
Eros fejfájás, mely nyomásra javul, kipirult arc, nyugtalan mozgás, eros verejtékezés, de nem szomjas. kábult,
bódult. Hideg levegore, borogatásra javul.
Belladonna (C12) : piros, csillogó, ödémás vagy matt, száraz bor. Apró piros borkiütések. 1/4-1óránként 5 golyó
Bryonia (C12): Napszúrás után lázas, a fejfájás nyomó jellegu; verejtékezik, szomjas, hideget kíván. Legkisebb
mozdulatra romlik
Hypericum(C12): A fájdalom szétsugárzó, idegek mentén sugárzófájdalom. Érzéketlenség , bizsergés 1/4-1
óránként 5 golyó napi 2x 5 golyó
Rhus tox. (C12): Erosen viszketo hólyag, amely gyorsan elgennyesedik, rosszabbodik hidegre
Urtica urens (C12): Napégés és kis felületu, nem felhólyagosodott. Fájdalom víztol, borogatástól romlik.
II. fokú égés
Cantharis(C9): Ha szükséges Apis-szal, Arnikával, Hypericum-mal váltakozva. Ha nagy felületu kórházi ellátás
szükséges ! 1/4-1 óránként 5 golyók

Fejfájás
Aconitum napellus (C30): Hirtelen, heves fejfájás. Mintha a homlokán vmi nyomná kifelé az agyvelejét. Halántéka
erosen lüktet, szorong, nyugtalan, szomjas. Kiváltó ok: hideg szél, légkondicionáló. napi 1x 5golyó
Apis: Szúró, hasogató, égo fájdalom a tarkónál. fejét hátrahajtja, v. belefúrja a párnába. élesen felkiállt, összetörtnek
érzi magát, javul a hideg minden formájától
Belladonna (C30): Feszíto fejfájás., eros lüktetés, nyilallás; forró, vörös arc, tág pupillák; a fájdalom hirtelen jön és
múlik el; állapota romlik a legkisebb mozgástól, rázkódástól, fekve. Javul , ha bebugyolálja a fejét, egyenesen ül,
eroteljes nyomás hatására. napi 1x 5 golyó
Bryonia(C12): Feszíto, metszo, elviselhetetlen fájdalom; ha megpróbál felülni, rosszul lesz és elájul; hallgatag,
nyugös, állapota romlik a legkisebb mozgástól. Javul, ha fekszik és mozdulatlan. Szomjas. napi 2x 5g
Str. Nux-vomica (C12): Metszo, hasogató fejfájás, mintha szeget vertek volna a fejébe. Túlzásba vitt evés, ivás,
alkohol fogyasztás eredménye, arca vörös, forró és puffadt; fejbore érintésre érzékeny; állapota romlik szabad
levegon, mozgás és szellemi erofeszítés hatására. Javul melegtol, fekve, ha befedi a fejét napi 2x 5 golyó
Pulsatilla (C12): Idoszakosan jelentkezo szorító, feszíto v. lükteto fejfájás, amely fagylalttól, zsíros ételtol v.
túlzásba vitt evéstol jelentkezik. Állapota romlik ha mozgatja a szemét, ha felnéz, székletet ürít, meleg fülledt
szobánúban; a beteg sírós, nem szomjas. Hangulata gyorsan változik: egyszer sír, másik pillanatban nevet..napi 2x
5 golyó

Fülfájás
Aconitum:(C30) Éjszaka erosödik, félelemmel kísért elviselhetetlen fájdalom.napi 1x 5g
Apis: (C15)Égo, szúró fájdalom. A fül nagyon piros, duzzadt, a fájdalomtól sikít, javul hidegre .napi 2x 5g
Arsenicum alb: (C30) Híg büzös fülfolyás; égo fájdalom; nyugtalanság; javul meleg borogatásra napi 1x 5g
Belladonna: nagyon magas lázzal járó heves fülfájás. napi 1x 5g
Bryonia: Megfázás következménye, szúró fájdalom, a nyálkahártyák szárazak, hideg italokat kíván, nagy szomjúság.
napi 2x 5g
Pulsatilla(C12): Megfázás után jelentkezik. Tünetek rendszertelenül jelentkeznek. Nyugodt környezetben jobban
érzi magát, vagy ha vigasztalják. napi 2x 5g

Gyomorrontás, hányás, hasmenés, utazási betegség
Arsenicum album(C30): Ételmérgezés, túlérett gyümölcs, szokatlan ételek; nem bírja az ételek szagát és látványát,
amit megeszik rögtön kihányja.Javul melegre, meleg italokra. Buzös égeto hasmenés. Szomjas, kis kortyokban meleg
italt kiván. Legyengült, levert. napi 1x 5g ( hús, kolbász, hal, sajt, avas zsir, konzervek, tej, tejes ételek, fozelék,
romlott bor kiváltotta gyomorrontás)
Antimonium crudum (C9): Bo ételdarabos hányás, böfögés, a nyelven vastag fehér lepedék, szomjas, savanyú v.
szénsavas italokat kíván, gyakran a túlzott mértéku evést követi adagolás: hányás ritmusa szerint 5 golyó
Aloe (C9): Bo nyákos v. gél állagú hasmenés, nagyfokú bélgázképzodéssel, záróizom bizonytalansággal.
Aconitum(C30) A hányás félelem, ijedtség, hoguta következménye; kívánja a hideg italokat; félelem, nyugtalanság,
gyakran leizzad; javul hideg italokra, társaságban, szabadban napi 1x 5g
Belladonna (C12,C30): (Kolbász kiváltotta gyomorrontás.)
Borax(C9): Utazási rosszullét
Bryonia(C12): Szeretne csendesen félrevonulni, a fájós részre ráfeküdni és sok hideg vizet inni napi 2x 5g
Cocculus(C12): Utazási rosszullét, terhességi hányás, szédülés és gyengeség; rosszabbodik, ha ételre gondol,
dohányfüstre, mozgásra. napi 2x 5g (kolbász okozta gyomorrontás)
Carbo vegetabilis(C12): A legegyszerubb étel sem esik jól, evés után puffadás, mely légszomjat okoz, vágyik a friss
levegore, legyezgeti magát, javul büfögés után, szelek távozására, friss levegon, ha meglazítja a ruháját.
Minden gyomorrontás után az utókezelés általában carbo veget.-szal 1-2x 5golyó (tojás, kolbász okozta gyront)
Ipecacuanha (C12): Nehezen emésztheto ételek, zsíros krémek, gyümölcsök, disznóhús fogyasztása után; hányinger,
hányás, sok nyákkal, tiszta nyelvvel v. kissé lepedékes; a hányás nem okoz megkönnyebbülést; rosszabbodik
mozgásra, ételszagoktól, nyálfolyás kísérheti; köhögés kiválthatja ill. kíséri
Magnesium phosphoricum(C9): a hasmenést görcsös, éles fájdalom kíséri. Javul kétrét görnyedve, meleg
hatására görcs esetén 5 golyó
(Str). Nux-vomica(C12): idegesség és stressz miatt érzett eros hányinger, kevés felöklendezéssel; az étel koként
fekszik a gyomrában, ingerlékeny és fázik napi 2x 5g (burgonya kiváltotta gyomorrontás)
Podophyllum (C9): Bo vizes v. nyákos hasmenés, sugárban ürül, hasi görcsökkel, kifejezett gyengeséggel minden
székelés után 5golyó
Pulsatilla (C12): Zsíros, kalóriadús ételek fogyasztását követo gyomorrontás (pl. fagyi v. gyümölcsök)
Veratrum album(C12): Boséges hasmenés, hányás görcsökkel. Bo , hideg verejtékezés. Sápadt. A beteg egész
testében reszket, de belsejében égo érzés lehet. Hányás fenyegeto ájulásveszéllyel. napi 2x5 golyó v.szék után 5g

Sérülés, mozgásszervi fájdalom, vérzés
Arnica montana C5-30 : Bármilyen sérülésre eloször egy adag (nyelv alatt 5 golyót elszopogatni). Izomlázra
(Ch 5 potenciában) megeroltetésre, égésre, csípésre. Csökkenti a vérzést, a fájdalmat, és megelozi a seb
befertozodését. C30napi 1x 5 golyó súlyos esetben (csonttörés, súlyos sérülés stb) C200 napi 1-4x 5 golyó
Bryonia(C12): Túleroltetés, idojárás változás, huzat, megfázás következménye, fájdalma mozgásra romlik, teljes
mozdulatlanság segít (az is ront, ha más mozog !). Erosen szomjas.Javulás nyomásra, ráfekszik a fájó testrészre.
Hypericum(C12): Idegsérülés következménye. Gerincsérülés, üloideg fájdalom zsibbadással; rosszabbodik
hidegben, érintésre; javul, ha a fejét hátra hajtja napi 2x 5g
Pulsatilla (C12): A fájdalom az egyik izületrol a másikra vándorol. A beteg hangulata is nagyon változékony
(egyszer sír, máskor nevet). Vigasztalásra, hüvös levegore, szabadban, lassú mozgásra javul. napi 2x5 g
Str. Nux-vomica(C12): Stressz, harag, megfázás, hideg következménye, éjszakai hátfájdalom, csak felegyenesedve
tud megfordulni az ágyban; végtagjait nem érzi; Javul melegre, székelés után
Ruta graveolens(C12): Ficam, túleroltetés, gerincoszlop megütése. A hátból a csípobe és a combokba sugárzó
fájdalom. Lábnyújtáskor combfájdalom; Feszülés a farizmokban, térdhajlatban. Rosszabb éjszaka, nedves
idojárásban. Javul nyomásra, háton fekve, mozgásra. Insérülésekre.napi 2x 5g
Rhus toxicodendron(C12) Pihenésre romlik., a könnyed mozgás, a bejáratás javulást hoz.Izmok megeroltetése (
a túlzott megeroltetés foleg nedves hidegben megfázást válthat ki /á
ltalában kituno szer a téli síeléskor/)
Phosphor(C9): Orr- és inyvérzés. Élénkpiros vér

Köhögés, láz
China rubra(C12):kis-nagy folyadékvesztés, vérzés, gyengeséggel, váltakozó lázzal
Bryonia C12 Kisebesedés érzés, csiklandozás a torokban, nyúlós slejm, állandó torokköszörülés , érdes hang,
nyugalomra vágyik, sok vizet kíván
Apis C12 A mandula halványpiros, és a nyelvcsap úgy néz ki, mint egy vízhólyag. nyeléskor égo, szúró fájdalom
ami hideg víz ivásra enyhül
Belladonna C9, C12, C15 : Vörös száraz torok, égo arc. nyelés fájdalmas, magas láz
Mercurius solubilis C12 Sötétvörös duzzadt mandula, fehér pontokkal. a lehelet buzös, nyálfolyás, a nyelés nehéz,
foglenyomatok a nyelven, rosszabbodik éjjel, homérséklet változáskor
Hepar sulfuris C12, C15, C30 megakadályozza a tályogképzodést, szilánk, halszálka érzés a torokban nyeléskor,
kisugárzik a fülbe, vagy az állkapocsba; nagyon érzékeny a hidegre, huzatra,zajokra, ingerlékenydég
Str.nux. vomica C12 Érdes torok, rekedtség, fülbe sugárzó szúró fájdalom érzékenység hidegre, huzatra fokozott
fázósság, uállandóan keresi a meleget, indulatos, türelmetlen, dühös
Arsenicum album C12, C'%, C30 Égo fájdalom,, ragacsos sötét lerakódás, rothadó szájszag, meleg italból
kortyonként iszik, szorongás, nyugtalanság, gyengeség, rosszabb éjfél után
Vincetoxinum C12 Megnagyobbodott, duzzadt mandula, a torokfájás nyeléskor rosszabb, rohamszeru száraz
köhögés, pár nap múlva jelentkezo mellkasi égéssel, akaratlan vizeletürítés köhögéskor
Általános adagolás : 
C 5 (Ch5:jelentése 5 x 100 szoros hígítás Hahnemann szerint) napi 3x 5 golyó nyelv alatt elszopogatva
(buborékmentes ásványvízben oldva nyelv alatt tartva elkortyolgatni)
C 9-15 napi 2x 5 golyó nyelv alatt elszopogatva
C 30 napi 1x 5 golyó nyelv alatt
Ha 3 adag nem használ (súlyos esetben akár negyed óránkét bevéve), akkor NEM JÓ a szer, mást kell adni

Pulsatilla-Kökörcsin Ranunkulaceae Boglárkafélék

övényi jellemzok: - formagazdagság, plaszticitás, változékonyság. Távol áll tolük a pedáns merevség - a gyermek fejlodési fokán állnak közös témák: - többféle érzelem egy idoben jelenik meg: Ez a helyzet eros belso konfliktust eredményez, ami szomatizálshoz vezethet, azaz a konfliktus testi síkon fejezodik ki. Ez tipikus gyermeki elhárító mechanizmus: az érzelmek léguti tüneteket, húgyuti panaszokat, nogyógyászati rendellenességeket okozhatnak. - megalázás, düh, vexation ( zaklatott, bosszús, ideges, nyugtalan) A többféle érzelem egyöttes átélése idonként heves érzelmi kirobbanásokhoz, szenvedélyes megnyilvánulásokhoz vezethet. - Mindez az idegrendszer nagyfokú érzékenységére utal. Nehezen viseli a fájdalmakat, amelyek szúró- nyilalló jelleguek lehetnek, jól tükrözve azt az érzést, ha szurkáló megjegyzésekkel bosszantunk valakit. Kompenzált állapotban tehát a Ranunculaceae család központi témája az érzések és érzelmek gazdagsága, sokfélesége, egy idoben többféle érzelem intenzív átélése, robbanásszeru érzelmi kitörések, szenvedélyek. Kulcsszava a vexation: bosszús,, nyugtalan, zaklatott, ideges, aggodalmas állapot. - Túlérzékeny, betegesen érzékeny. Érzékenysége azonban egy ponton túl már elviselhetetlen, az állapot átcsap az ellentétjébe: tompa, érzéketlen, közömbös, önmagába zárkózott lesz, életben maradása érdekében kizárja az ingereket, nem reagál semmire. Pulsatilla nemzetségbe több mint 30 faj. - Vékony szorös szár - kora tavasszal nyílik ( elso virágzó boglárkaféle) Homeopátiában a sötét,mély lila, fekete virágú kökörcsint használják - Tipikusan száraz, nyílt területen, de mindig csoportosan növekszik, foleg huvös vidéken - A virág aránytalanul nagy, mély harang alakú, lehajtott fejjel. - A vékonyka szorös szár a legkisebb szélfuvallatra is elmozdul, elhajlik, enged a szél erejének szellorózsa
Anemone görög római mitológiája: Flóra a tavasz és a v irágok istennoje és Zefirus a nyugati szél szerették egymást. Zefirus szerelmes lett Anemonéba a nimfába, ezért ot Flóra szellorózsává változtatta és Boreasnál az északi szélnél vígasztalódott.
-Nagyfokú érzékenység, változékonyság, félénk befolyásolhatóság, másoktól való függoség.
Sankaran:
- Lényegi mozzanata az elrejtés, elkendozés éppen eroteljes függosége miatt.
- Úgy érzi, lepleznie kell valódi érzéseit - foleg a negatív emóciókat - hogy elfogadható, szeretheto legyen a környezete ill. a referencia személy számára.
- Mivel önmagában életképtelen, úgy érzi, egyedül nem tud megfelelni az élet kihívásainak, ezért a függoséget választja, és folyamatosan alkalmazkodik, érzéseit elrejti, és elkerüli a nehezebb helyzeteket. Ebbol a tendenciából fakad, hogy Sankaran a szikótikus miazmához sorolja.
- Központi érzése: El kell kerülni a zaklató, bosszúságot okozó helyzeteket.
PHOSPHORUS
Neve a görög "phosphoros" ("fényhozó") szóból származik, ez az elem ugyanis világít a sötétben. A fehér foszfor erosen mérgezo. Az illékony fehér foszfor a levegovel érintkezve lángra lobban. A víz meggátolja, hogy a foszfor oxigénnel érintkezésbe lépve spontán meggyulladjon. A gyógyszervizsgálatát Hahnemann végezte.
Eredményesen alkalmazható azoknál az embereknél, akik szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Szeretetteljes, nyitott természet. Könnyen elérzékenyül. Sokan muvészi hajlamúak, többségük melegszívu és kedves. Könnyen lelkesednek, de nincs bennük elegendo kitartás, alaposság. Betegség vagy stressz hatására levertség, fásultság, közöny vesz erot rajtuk. Többnyire szívesen fogyasztanak sós, fuszeres vagy édes ételeket, szénsavas italokat, hideg tejet. A meleg ételektol és italoktól könnyen felkavarodik a gyomruk ( A hideg italoktól is, azt követoen, hogy az megmelegedett a gyomorban). A Phos. a romboló anyagcsere folyamatok szere. Alkalmas szer gyorsan növo és meggörnyedésre hajlamos fiatalok számára.
Vérkeringés: Égo forróság érzete a tapintásra hideg végtagokban. A szabálytalan vérkeringés következményeként gyenge pulzus, hohullámok, ájulás, szédülés, szívdobogás lehetséges. Esetenként idegi erdetu égo fájdalom vagy fulladás érzése (érzelmi behatásra vagy a menopausa tüneteként).
Vérzés: Boséges mennyiségu, élénkpiros vér folyik az orrból, a fogínybol vagy a gyomorból. Esetenként a havi vérzés is igen eros. A bor nagyon sérülékeny. Vérszegénység kialakulása lehetséges.
Emésztési zavarok: Hányinger, hányás, székszorulás. A tünetek hátterében leggyakrabban ételmérgezés, stressz , gyomorfekély, gyomor-bél gyulladás áll. Fokozott nyáltermelodés, égo fájdalom a gyomorban. A széklet hosszú, szalagszeru, kemény esetleg vérrel keveredett. Nagyon buzös széklet, flatus. Idegi eredetu, kimeríto hasmenés. Székletürítés közben fellépo vérzés a végbélben.
Légzoszervi betegségek Torokgyulladás, száraz, kaparó, csiklandozó köhögés, nyomában öklendezés, hányás. A köpetben sötétvörös vérnyomok. A mellkastáji szorító érzés asztmára, hörghurutra vagy tüdogyulladásra utalhat. Meghülés esetén rendszerint rögtön mellkasi tünetek jelentkeznek.
Égo fájdalom Idegi eredetu égo fájdalmak a végtagokban, a gerinc tájékán vagy a gyomorban; foleg a végtagokat, a gerincet, lapockát érinto szurkáló fájdalom és zsibbadás
Nemi szervek Ellenálhatatlan szexuális vágy. Heves szexuális vágy terhesség, szoptatás alatt. A szexuális izgatottság ellenére a beteg hüvelye érzéketlen coitus közben. Méhrák.Emlorák.
Javulás: hidegtol; masszírozástól; ha a beteg a jobb oldalán fekszik; ha felül; alvástól; evéstol
Rosszabbodás: Reggel és este; ha a bal oldalán fekszik; zivataros idoben;levegotlen helyiségben; nevetéstol; hidegtol; hirtelen bekövetkezo idojárás változástól; szellemi fáradtságtól; érzelmi megterhelés hatására; szexuális kicsapongástól
A Phos. kórfolyamán végigfutó alapelem a diffúzió. Ez a környezetbe való szétáradás olyan, mint amikor a füst szétterjed a levegoben, vagy amikor a teafilterbol kioldódik az aroma. Ugyan ez történik a Phos.-paciens energiájával, tudatosságával, érzelmeivel, sot vérével is. Mintha számára nem lennének testi, érzelmi és szellemi korlátok. Ebbol következoen az ilyen típusú ember minden hatás által sebezhetové válik. Érzelmi síkon a Phos. szabadon kinyílvánítja érzéseit, nem igazán tudja visszatartani oket, de nem képes megvédeni magát a lelki sérülésektol sem. Szellemi téren szintén könnyen föloldódik, annyira, hogy túlságosan szétszórt, dekoncentrált lesz. A Phos. típusú ember egész életében melegszívu, barátságos, kifelé forduló, barátkozó, aki nagyon kedveli a társaságot, de örömét leli a magányt igénylo muvészeti tevékenységben is. Jó a közelében lenni, hiszen igazán együttérzo, és a személyes ügyeinél elobbre tartja a barátok érdekeit. Rendkívül intelligens és kifinomult. Az ilyen embernek nincsenek titkai; bármi nomja a szívét , nyíltan elmondja másoknak.. A szívélyességét és a szeretetét nyíltan megosztja barátaival, sot idegenekkel is. Az élete jelentos része az emberi kapcsolatok körül forog. Az ilyen típusú emberbol jó politikus, emberjogi aktivista v. kereskedelmi ügynök válik, mert mindent el tud adni, amiben hisz. Nagyon befolyásolható, s bármit elhisz, amit az illetékességén kívüli dolgokról mondanak neki; amint magáévá teszi ezt a meggyozodést, lelkesedni fog érte, és másokat is próbál errol meggyozni. Az ilyen típusú ember szabadon, a legkisebb korlát nélkül kiáraszt magából minden melegséget és élénkséget (értsd: energiát), ami csak benne van. Dinamikus egyensúlyi szakaszában a Phos. páciens könnyen felfrissül az alvástól. A Phos.- beteg azért tudja gyorsan kipihenni magát, mert tudatossága hamar szertefoszlik. A kórtörténet második szakaszában megjelenik a mások - barátok vagy idegen emberek - boldogulásáért érzett aggodalom, ami olyan eros lehet, hogy fölemészti a beteg saját energiáját. Az igazi együttérzés állapota ez, az ebben a rubrikában szereplo többi szerre nem jellemzo, hogy ennyire magára venné más problémáját. A Phos. -alkat nagyon szorong egészsége miatt. A tünetegyüttes kifejlodésének harmadik szakaszában azonban a szorongások és a félelmek teljesen eluralkodnak a betegen, fokozatosan egyre több és több energiát és figyelmet követelnek tole. Egyre kevésbé tudja kipiheni magát, és a szorongás hiperventillációhoz (légcsere fokozódás) vezet. Ez a folytonos szorongás végül teljesen "szabadon áramló" érzéssé válik, aminek már nem lehet meghatározni az okát. Belso érzéketlenség lesz úrrá rajta, mintha buborékok pezsegnének és áramlanának szét benne, vagy mintha a lelke elhagyná a testét. Nagyfokú pánik, fokozódó légzés, izgatottság, eros szívdobogás jellemzik ezt az állapotot. Ez az a pont, amikor a halálfélelem miatt a betegnek szüksége van társaságra. A társaságra való igény olyan eros, hogy a beteg képes elmenni otthonról., csak azért hogy beszélgeto társat találjon magának. Szüksége van arra, hogy beszéljen valakihez bármirol, s ezáltal enyhítse a pánikot. A kórtörténet negyedik szakaszában a beteg elmeállapota teljesen összeomlik. A félelmei enyhülnek, de a tudata leépül. Nehezen tud koncentrálni, gondolkodni, vagy nem érti azt, amit mondanak neki. Közönyössé válik a társaság és a környezete iránt.
A Phosphorus alapérzése, hogy ot nem szeretik, nem törodnek vele; o gyengédséggel válaszol erre, barátságos és együttérzo annak reményében, hogy szeretete és törodése viszonzásra talál. Gyengéd; viszonozza a szeretetet. Érzékenynek kell lennie mások érzéseire, hogy szeretetüket elnyerje. A Phosphorus erofeszítése tehát másokkal való törodésre, együttérzésre irányul. Fogékony minden érzelemre - haragra, félelemre és bánatra, van egyedi tünete : hohullámok, izgatottságtól. Egyedül érzi magát, ennélfogva nagyon sebezheto a környezeti és érzelmi tényezok által. A foszfor minden élo szervezet létfontosságú alkotóeleme. A Phos.-páciens nagyon lelkes, állapota gyakran hasonlít egy olyan betegére, akinek állati erdetu szerre van szüksége. Az érzékenység és a reakciókészség az embereknél együttérzés formájában nyilvánul meg: a szenvedok iránti érzékenység nem más, mint vágyakozás arra, hogy szeretetet adjon és kapjon. Ez az érzékenység és reakciókészség teszi lehetové számára, hogy ismeretséget kössön, kapcsolatokat teremtsen és megtalálja helyét a világban. Az érzékenység mögött az az érzés lappang. hogy nem kap elég figyelmet, törodést és szeretetet.

Az adagolásról általában 

Az alacsony potenciából (D2-D6 , C5-C9) naponta 3-4 x 5 golyócskát, a
közepes potenciából (D12, C12-C15) naponta 2 x 5 golyócskát, a
magas potenciából (D30, C30) naponta, kétnaponta esetleg hetente 1 x 5 golyócskát, a magasabb potenciából ( D200, C200 ) hetente, havonta 1 x 5 golyócskát, a nagyon magas potenciákból ( C1000-C 10 000) havonta, fél évente 1x 5 golyócskát veszünk be.
Súlyosabb esetekben ( magas láz, ételmérgezés, súlyos sérülés, szülés) akár 5-10
percenként, majd javulás esetén a bevétel gyakoriságát csökkentjük (óránként stb) a
tünetek megszunéséig. Ha 3-6 adag után nem észlelünk javulást, akkor rossz szert
választottunk. Szükség lehet a szer egyszeri adagjának az elosztására a nap folyamán. Ilyenkor 5-10 golyócskát 2 dl vízben feloldunk, muanyag kanállal keverve, majd kortyonként, vagy müanyag kanállal adagoljuk a betegnek. Súlyosabb esetben 5-10 percenként is adhatunk belole.
Minden esetben a javulás mértékének megfeleloen csökkentsük a bevétel gyakoriságát ! A gyógyulást hozó legkisebb adag a legjobb ! Ha a tünetek javulnak az adagolási gyakoriság csökkentése mellett esetleg növelhetjük a potenciált, ami "mélyebb" gyógyulást eredményezhet foleg krónikus esetekben.
Bevételi szabályok
A homeopátiás golyócskákat a nyelv alatt kell elszopogatni. Csecsemoknek ill. bizonyos esetekben kevés vízben feloldva fecskendobol csepegtetve ill. muanyag kanállal lassan adagolva is adhatjuk, ha lenyelik az sem baj.
A gyógyszerekek szedésével egyidejuleg ne használjunk kámforos, mentolos kenocsöket, bedörzsölo szereket és lehetoleg ne igyunk kávét, teát, aromás italokat !
Általában a bevétel elott és után fél órával ne együnk, igyunk, dohányozzunk, mentolos fogkrémmel ne mossunk fogat és ne rágózzunk !
Hogyan tároljuk a homeopátiás gyógyszereket ?
A gyógyszereket nem szabad fuszerek, kávé, tea, aromás, illatos anyagok mellett, nagy feszültségu elektromos eszközök ( rádiótelefon, mikrosüto, számítógép, TV, video) egy méteres körzetében, valamint sugárzo ho ( napsütés, infra lámpa, kályha ), illetve egyéb elektromos-, ultraibolya- és mágneses sugárzást kibocsátó ( mágnes, UV lámpa, solárium stb) tárgyak hatásának kitéve tárolni. Legcélszerubb egy szekrényben vagy egy dobozban, gondosan rendben rakva tárolni a készítményeket.

Magyar szerzok által írt könyvek, jegyzetek

- Bóna László: Szenvedésben hasonló (Az élet homeopátiás rendje)
- Dr.Kürti Katalin-Dr. Molnár Mariann- Dr.Zelcsényi Judit: Gyógyítás a családban homeopátiával
- Dr.Horváth Katalin-Bóna László: Homeopátiás Gyógymuvészség
- Dr.Zelcsényi Judit: Szénanátha gyógyítása homeopátiával

Külföldi szerzok által írt könyvek, jegyzetek:

- Samuel Hahnemann: Organon IV.kiadás. Az 1830-as kiadás reprintje.
- Jan Scholten: Homeopátia és az ásványok
- Rajan Sankaran: A Homeopátia Szellemisége
- Rajan Sankaran : A homeopátia szubsztanciája
- Rajan Sankaran: Lelkületek és homeopátiás szerek
- George Vithoulkas: Esszenciák. 51 homeopátiás gyógyszerkép.
- George Vithoulkas: Homeopátia - Új korszak a gyógyításban
- Dr. Andrew Lockie : A homeopátia enciklopédiája
- Josef Rau: Klasszikus homeopátia
- Ravi és Carola Roy: Öngyógyítás homeopátia segítségével
- Buegel-Lewis-Chernin: Homeopátiás orvoslás Bevezetés a homeopátia alapjaiba szakemberek és érdeklodok számára
- Dr.D.M. Gibson: Elsosegélynyújtás homeopátiával
- Dr.Vassilis Ghegas: Eloadások a klasszikus homeopátiáról. A,D,G kötet. - Douglas M.Borland: Gyermekalkatok a homeopátiában
- Irina Steblucova: Homeopátia
- Dr.S.R.Phatak: Homeopátiás Szerek Repertóriuma -
Dr.S.R.Phatak: Homeopátiás Gyógyszertan -
Dr.August Günther: Hasonszenvi állatorvos (reprint kiadás)
- Robin Hayfield: Homeopátia-Útmutató a mindennapi egészségmegorzéshez
- Vera Rosival: Gyógyító természet. Homeopátia
- Werner Stumpf: A fejfájás és a migrén gyógyítása homeoopátiával
- Stauffer homeopátiás zsebkönyve.
- Peter Chappel: Lelki gyógyítás homeopátiával
- Dr. Farokh J. Master: Az újszülöttek és a kisbabák homeopátiás kezelése
- Dr. Farokh J. Master: Az anya lelkiállapotának hatása születendo gyermekére - G. Köhler: A homeopátia tankönyve I-II.

Adagolási javaslat
A Magyar Homeopata Orvosa Egyesületnek a
HOMEOPÁTIÁS GYÓGYSZEREK ADAGOLÁSÁRA VONATKOZÓ JAVASLATAI

(Részletek az orvosok számára tartott alapképzéseken elhangzó adagolási alapelvekből)
A homeopátia a szakma szabályainak betartása mellett mellékhatás-mentes gyógymód. A szakma szabályaihoz szorosan hozzátartozik a szerek adagolásának rendje. A szerek túladagolásának, vagy esetlegesen erős egyéni túlérzékenységnek a következtében, nem kívánatos mellékhatások, ún. gyógyszervizsgálati tünetek léphetnek fel. Emiatt a szerek adagolásával kapcsolatban körültekintően kell eljárni, gondosan figyelemmel kísérve a szervezetnek a szerre adott válaszreakcióit.
AKUT BETEGSÉGEK

Akut betegségek gyógyításakor általában alacsony vagy közepes potenciát alkalmazunk.

Alacsony potencia: D12 ill. C12 alatt, ezt naponta 3-6-szor ismételhetjük (nagyon akut helyzetben egy órán belül 2-3 adagot beadhatunk).
Közepes potencia: D12-D30, C12-C30, ezt naponta 1-3-szor ismételhetjük (nagyon akut helyzetben egy órán belül 2-3 adagot beadhatunk).

Ha a szerválasztás jó, akkor 1-2 napon belül (nagyon akut helyzetben 2-3 órán belül) javulást kell látnunk. Ezt követően a szer adásának gyakoriságát csökkenteni kell, majd további kedvező változás után a szer adagolását be kell fejezni.
Ha 4-5 adag után sem észlelhető javulás, vagy időközben a javulás elakad, esetleg rosszabbodás lépett fel, a homeopátiás gyógyszer adását abba kell hagyni, és tanácsos homeopátiás orvossal konzultálni.

Alacsony és közepes potenciákat általában csak néhány napig érdemes szedni. Bizonyos esetekben (pl. csonttörés gyógyulásának támogatása) indokolt lehet a homeopátiás gyógyszer néhány hétig való alkalmazása, ilyenkor néhány napos szünetek közbeiktatásával előzhető meg a gyógyszervizsgálati kép, tehát mellékhatás kialakulása. Hosszú távú alkalmazásuk, esetleg nem kívánatos tüneteket válthat ki!
KRÓNIKUS BETEGSÉGEK

Krónikus betegségek gyógyításakor magas potenciákat alkalmazunk

Magas potencia: C30 felett

Idős embereknél, előrehaladott patológiákban, gyenge vitalitású betegeknél, egyéni túlérzékenység esetén azonban alacsony-közepes potenciákra (és az ajánlottnál ritkább adagolásra) lehet szükség.
4-6 hetenként, vagy szükség esetén közben (l. további javaslatainkat) ajánlott az orvossal való telefonos vagy személyes konzultáció.

Krónikus betegségek gyógyításakor a C30-as potenciájú szereket hetenként 1-2-szer adhatjuk.

Krónikus betegségek gyógyításakor a C 200-as, C 1000-es (1M) potenciájú szereket 3-5 hetenként egyszer adjuk.
E szabálytól eltérhetünk:
- az első néhány gyógyszeradagot szoros ellenőrzés mellett gyakrabban adhatjuk
- ha a beteg folyamatosan szed erős hatású allopátiás gyógyszereket
- nagyon súlyos állapotú beteg esetében

Krónikus betegségek gyógyításakor a C 10000-es (10M) potenciájú szereket 3 havonta egyszer adjuk.
E szabálytól eltérhetünk:
- ha a beteg folyamatosan szed erős allopátiás gyógyszereket, akkor esetleg havonta adhatjuk
- nagyon súlyos állapotú beteg esetében

Ha a gyógyszert gyakrabban kell adjuk, akkor vízben oldva vegye be a beteg és még az eddiginél is szorosabb orvosi kontroll szükséges!

Ennél magasabb potenciák adása nagyon ritkán, csak igen hosszan tartó kezelés esetén jön szóba, és ha igen, akkor is csak maximum évente egyszeri adagban.

Minden adag magas potenciájú gyógyszer bevétele előtt kívánatos, hogy a beteg konzultáljon az orvosával!

LM potenciák
Az LM potenciák alkalmazása mindig egyéni elbírálást igényel, akár akut, akár krónikus esetről van szó. Ezért az LM potenciák szedését mindig a homeopata orvossal kell megbeszélni.

TOVÁBBI JAVASLATAINK

- Magas potenciájú szert csak orvosi javallatra alkalmazzunk.
- Ha a páciens bármely adag bevétele után az eddig fennálló tüneteiben erős, akár pozitív, akár negatív irányú változást észlel, semmiképpen se vegye be a tervezett következő adag homeopátiás szert, amíg nem beszél az orvosával.
- Ha a páciens bármely adag bevételét követően új, eddig nem észlelt tünetek kialakulásával szembesül, ne vegye be addig a következő adag homeopátiás szert, amíg nem beszél az orvosával.
A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület oktatóinak nevében összeállította:
MHOE Vezetőség